O zdrowych napitkach w diecie

Biała herbata nie ma przed nami żadnych tajemnic. Pokażemy ci w jaki sposób wygląda jej parzenie, jakie właściwości i działanie posiada biała herbata.

Opis i tok wytwórczości: herbaty białe swój srebrzysto-biały kolor zawdzięczają wyjątkowemu tokowi wytwórczości. Krzewy herbaciane, jakie mają zrodzić na wiosnę pąki, chroni się przed promieniami słońca, tak by nie wykształcały chrolofilu-barwnika nadającego zieloność listkom.

Powoduje to więdnięcie kształtujących się listków, które to po wysuszeniu stają się białą herbatą. Tok produkcji oraz niedługi okres zbiorów białej herbaty ma nie jedynie wpływ na wyjątkowe zabarwienie naparu herbacianego, ale wpływa również na cenę suszu. W naszym kraju 100gram białej herbaty to koszt 20-100 zł.

herbata na biurku i książka

Autor: Frank Haferkorn
Źródło: http://www.flickr.com

Parzenie białej herbaty: Białą herbatę parzyć możemy trzykrotnie w temperaturze 85-90 °C przez prawie pięć minut. W taki sposób zaparzony napar zachowuje najlepsze wartości smakowe a także własny unikatowy aromat. Napar z białej herbaty mieści nadzwyczaj dużo witaminy C, dzięki czemu wspiera naszą wytrzymałość, łagodzi napięcia i stresy. Duża zawartość kofeiny pozwala na usunięcie kawy z diety. Napar oddziałuje pobudzająco oraz orzeźwiająco. Osoby pracujące umysłowo docenią też fakt, że herbaty białe wspierają koncentrację. Taką herbatkę poleca się osobom obarczonym genetycznie chorobami nowotworowymi, bo zawiera nawet do trzech razy więcej związków antyoksodacyjnych – polecane herbaty białe. Nie bez powodu zwana jest „eliksirem młodości”. Zawarte w białej herbacie polifenole zabezpieczają układ przed wolnymi rodnikami. Kubek naparu zawiera ponad dwa razy więcej tych substancji aniżeli herbata zielona.

Natomiast herbaty pu – erh to tzw. „pogromcy tłuszczów”. Ciemna odmiana Pu-Erh należy do odmian w pełni fermentowanych, stąd jej swoisty, ziemisto-korzenny zapach i smak. W procesie produkcji liście nabierają własności aktywujących przemianę materii, co doceniają osoby na odchudzającej diecie – więcej szczegółów na temat herbat pu – erh. Aby czerpać jak najsporzej z cennych właściwości herbaty Pu-Erh musimy parzyć ją w porcelanowym imbryku, w miękkiej wodzie, 3-7 minut. Susz można zalać wodą tuż po zagotowaniu, a poniektóre odmiany nadają się do wielokrotnego zaparzania. Do odmian o delikatnych listkach dobrze jest stosować troszeczkę chłodniejszą wodę. Herbaty Pu-Erh pobudzają wytwarzanie soków trawiennych a także reguluje pracę jelit wspomagając przemianę materii.