Fenomen kawy – czemu ten napar jest tak sławny

Kawa to napój znany już od dawnych czasów. W najdawniejszych czasach stwierdzono jej charakterystyczne właściwości, polegające przede wszystkim na podnoszeniu ciśnienia i dodawaniu energii. Obecnie fenomen tego napoju wcale się nie zmniejszył, a wręcz wzrósł. Aktualnie bardzo dużo ludzi deklaruje, że każdy dzień zaczyna od porannej porsji kawy.

kawa

Autor: ZPC Piast Sp. z o.o.
Źródło: ZPC Piast Sp. z o.o.
Spożywanie kawy jest również sposobem na popołudniowy relaks w kawiarni. Lokali tego typu jest bardzo wiele, a klientów nieustannie przybywa. Generalnie kawa pojawia się w bardzo wielu typach i odmianach. Jedną z najpopularniejszych i prawdopodobnie posiadających najlepszy aromat jest kawa kolumbijska. Kawa poza napojem może też być wykorzystywana jako przyprawa i dodatek do deserów. Przykładem jest bardzo popularne i chętnie robione ciasto tiramisu, do którego wykorzystuje się biszkopty maczane w kawie. Obecnie także coraz większa liczba osób podejmuje decyzję o kupnie profesjonalnego ekspresu kawowego do wykorzystywania w domu.

Style serwowania

W kawiarniach całego świata można spotkać się z różnorodnymi sposobami i stylami parzenia i podawania kawy. Część z tych sposobów na całym świecie jest taka sama.

Czy zamieszczony tu post zdaje się być ciekawy? Chcesz zgłębić więcej wiadomości na podobny temat? Więc idź tu kolczyki handmade i czytaj następny wpis.

Zalicza się do nich przykładowo espresso, które jest bardzo aromatycznym naparem z kawy, sporządzanym z niewielką ilością wody, a serwowanym w małych filiżankach. Natomiast caffe latte to swego rodzaju przeciwieństwo espresso, ponieważ mała ilość kawy zestawiona jest tam z wielką ilością spienionego mleka. Kawa tego rodzaju najczęściej serwowana jest w dużych szklankach. Ponadto istnieje jeszcze sporo pozostałych typów robienia kawy. Należy do nich kawa mrożona, często podawana z lodami.

Sztuka przyrządzania kawy

kawa

Autor: DA
W pewnym okresie powstał też zawód, opierający się na profesjonalnym przyrządzaniu i podawaniu kawy. Bariści w każdym przypadku powinni mieć Właściwe uprawnienia i certyfikaty w oparciu o ukończone kursy. Zawodowe parzenie kawy wymaga jednak przede wszystkim długiej praktyki. Mistrzowie w tym zawodzie nie tylko parzą doskonałą kawę (chociażby ), ale również podają ją w specjalny sposób, przykładowo tworząc ze spienionego mleka różnorodne motywy. Taką kawę można dostać wyłącznie w wybranych kawiarniach, za odpowiednią cenę.